23 november 2009

Dansk velstand trues


Det var netop overskriften i Berlingske i dag, og også citeret i radioavisen.

Det var jo belejligt!

Årsagen til at den danske velstand trues er at vores produktivitet er stærkt forringet. Vi skaber alt for lidt værdi.

Her er værdi et nøgle ord, for det er ikke nødvendigvis afgørende, og bestemt ikke alene afgørende, hvor meget vi arbejder, men langt mere hvor meget værdi vi skaber med det arbejde vi laver.  

Det er helt centralt, at der er fokus på at "gøre det rigtige".

Det er jo nemt sagt, men hvad betyder det?

Det vigtigste er at holde fast på at alle aktiviteter skal skabe værdi, og maksimal værdi.

Jeg tror der er utroligt meget at hente i rigtigt mange virksomheder og i det offentlige. Jeg tror der bliver holdt rigtigt mange møder, hvor der ikke bliver skabt værdi, fordi man f.eks. blot diskutere detaljer uden fokus på hvorfor og om det reelt er vigtigt. Ligeledes tror jeg der sidder utroligt  mange personer og laver arbejde, som ikke skaber reel værdi, det kan f.eks. være rapporter, statistikker, kontroller og lign. som ikke bliver brugt.

Hvordan implementere man så denne tankegang og dette fokus i en organisation?

Jeg tror det drejer sig utroligt meget om en generel kultur og holdning. I en organisation betyder det så at det er meget afhængigt af ledelse og de rigtige rammer. Det betyder at lederne har en kæmpe rolle i den sammenhæng.

Lederne kan skabe en kultur, der er fokuseret på at skabe værdi. Det vil sige at alt hvad der laves skal skabe værdi for kunderne eller modtagerne af ydelserne.


Ligeledes er det ledernes opgave at skabe de rammer der giver høj værdiskabelse.

Jeg fik en gang præsenteret modellen for situationsbestemt ledelse, som vist i figuren her ved siden af.

Det er vigtigt at have den i fokus, som leder. Nogle personer er selv-ledende og skal blot have de rigtige mål og kulturen, mens andre har mere brug for at få helt klare rammer, processer og procedure, som er designet med fokus på at skabe værdi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar